BizNews 04.01.2018


1. Alexandru Velicu este noul presedinte al Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale

Dr. Alexandru Velicu este noul presedinte al Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), inlocuindu-l pe dr. Nicolae Fotin.
Anterior, din august 2017, acesta a ocupat functia de vicepresedinte cu atributii in domeniul medicamentelor de uz uman in cadrul ANMDM.
Totodata, in perioada mai 2013 – februarie 2015, respectiv intre septembrie 2016 si ianuarie 2017, dr. Alexandru Velicu a fost consilier al presedintelui Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor.
Sursa: Sanatateatv.ro


2. Periuta de dinti inteligenta poate diagnostica din timp insuficienta cardiaca

Cercetatorii de la Spitalul Universitar Ramon y Cajal din Madrid au inventat periuta de dinti inteligenta, care poate depista insuficienta cardiaca. Prin analiza modificarilor care apar in compozitia salivei, periuta de dinti inteligenta poate alerta din timp pacientul asupra unui risc crescut de insuficienta cardiaca. Aceasta afectiune poate fi mortala si apare atunci canc inima nu mai poate pompa eficient sange in toate regiunile corpului.
Periuta de dinti inteligenta analizeaza, din saliva, anumite semne vitale si biomarkeri care pot diagnostica din timp problemele cardiace.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: eHealthRomania.ro


3. Unu din doi romani ce depind de un transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator neinrudit nu gasesc donator compatibil

La fiecare 3 minute, in lume, un om este diagnosticat cu un cancer de sange. Multi dintre ei pot fi vindecati prin transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator compatibil.
Din pacate, mai putin de 30% dintre pacienti au un donator compatibil in familie, pentru restul de 70%, singura sansa la viatafiind gasirea unui donator compatibil neinrudit, din registrele donatorilor de celule stem hematopoietice.
Pacienti romani asteapta in acest moment un donator neinrudit cu care sa fie compatibili. Sansele de a gasi un donator-pereche sunt insa doar de 50%.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro


4. O bratara electrica, solutia pentru durerile de cap provocate de migrena

Conform statisticilor, una din cinci femei si un barbat din cincisprezece sufera ocazional de migrena. Nu exista tratament eficient pentru migrena, deoarece medicamentele analgezice si antiinflamatorii care sunt prescrise nu ajuta prea mult. Noul dispozitiv creat de cercetatorii de la Institutul de Tehnologie din Haifa, Israel, poate fi insa o solutie salvatoare.
Este vorba de o bratara electrica, numita Nervio Migra 1, care a fost deja testata pe 71 de pacienti voluntari. Aparatul trebuie montat pe partea superioara a bratului, sub maneca, in primele minute ale crizei de migrena. Conform rezultatelor obtinute in urma studiului, dispozitivul reduce la jumatate intensitatea simptomelor.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: eHealthRomania.ro


5. Top 10 inventii revolutionare din 2017 care vor schimba lumea asa cum o stim

In fiecare an exista foarte multe inventii, dar nu toate sunt revolutionare. Cele zece mentionate mai jos sunt doar o mica parte din inventiile care au avut loc in 2017, dar probabil, sunt cele care au si vor avea cea mai mare influenta asupra progresului omenirii.
Ochelari care fac orbii sa vada – Pentru milioanele de oameni din lumea intreaga care sunt orbi, mersul este mereu o provocare. Desi cainii si bastoanele pot ajuta, nu pot simula vederea, dar eSight 3 poate, scrie Time.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

})(jQuery)