BizNews 09.02.2017


1. Buget majorat pentru CNAS in 2017

Conform Legii Bugetului de Stat pe anul 2017 aprobate de Parlamentul Romaniei, CNAS va dispune de fonduri de 28,81 miliarde lei, cu 2,72 miliarde lei mai mult decat in anul precedent (+10,42%) informeaza CNAS.
Fondurile suplimentare vor fi directionate dupa cum urmeaza:
– pentru produsele farmaceutice, materialele sanitare specifice si dispozitivele farmaceutice este prevazuta o crestere de 3,48%. Fondurile suplimentare vor fi directionate spre medicamentele utilizate in programele nationale cu scop curativ (+24,14%), materialele sanitare specifice utilizate in programele nationale cu scop curativ (+8,58%), serviciile medicale de hemodializa si dializa peritoneala (+6,90%) si dispozitivele medicale (+6,88%)
– pentru serviciile medicale in ambulatoriu este prevazuta o crestere de 9,89%. Cresterea va viza atat asistenta medicala primara (+8,33%) si cea clinica de specialitate (+13,25%), cat si serviciile paraclinice (+9,36%), cele stomatologice (+5,96%) si cele din centrele medicale multifunctionale (+14,47%)
– pentru serviciile unitatilor sanitare cu paturi este prevazuta o crestere de 5,63%
pentru ingrijirile medicale la domiciliu este prevazuta o crestere de 14,49%
Totodata, vor creste si transferurile de la bugetul de stat necesare acoperirii majorarilor salariale din unitatile sanitare cu paturi, prevazute de Legea 250/2016.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro


2. Ministrul Sanatatii: 13 noi molecule in lista medicamentelor compensate

Ministrul Sanatatii, prof. dr. Florian Bodog, a anuntat ca joi, 09 februarie 2017, vor fi introduse 13 molecule noi pe lista medicamentelor compensate si gratuite. Actualizarea listei se face pe baza unei hotarari de guvern care va intra in vigoare.
„Facem un lucru bun pentru accesul pacientilor la medicamente noi. Faptic, Ministerul Sanatatii este partenerul activ al celor din sanatate. Vreau sa avem masuri clare (…)”, a declarat ministrul in cadrul unei dezbateri organizate de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer in parteneriat cu Comisia pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor.
Noile molecule care se vor afla pe lista medicamentelor compensate si gratuite sunt destinate in principal afectiunilor din sfera oncologica si hematologica.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro


3. Studiu: Obezitatea morbida in copilarie poate avea cauza genetica

Obezitatea morbida in randul copiilor aflati in perioada copilariei poate avea drept cauza anumite modificari genetice, se arata intr-un studiu al Universitatii Cambridge (Marea Britanie).
Oamenii de stiinta au scanat materialele genetice a 7000 de copii, dintre care 300 cu obezitate morbida pentru a identifica prezenta vreunei mutatii in ADN, adica numarul de copii variante. Acestea din urma reprezinta fragmente mari de ADN, fie duplicat fie sters din genele noastre (unii oamenii de stiinta considera acest tip de mutatie poate juca un rol important in bolile genetice).
Rezultatele au aratat ca anumite parti ale genomului lipsesc in cazul pacientilor cu obezitate severa. Astfel, cercetatorii au constatat ca o parte a cromozomului 16 poate fi stearsa in anumite familii, precum si ca persoanele cu aceasta modificare a ADN-ului prezinta obezitate severa incepand cu o varsta frageda.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro


4. Prof. dr. Lucian Miron: Fiecare bolnav cu cancer dezvolta propria sa tumora care are un raspuns individual la o anumita terapie

Cancerul reprezinta o patologie care face anual milioane de victime, dar care e si depistat in numar masiv. Astfel, peste opt milioane de persoane isi pierd viata din cauza cancerului, in timp ce alte 13 milioane primesc acest diagnostic care le schimba perceptia despre viata, arata datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
La nivelul judetului Iasi, numarul pacientilor bolnavi de cancer inregistrat in anul 2015 a scazut fata de anul precedent – de la 3.038 de cazuri in 2014, la 2.595 in 2015, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
La finalul primului semestru din 2016, numarul cazurilor de cancer diagnosticate in judet a fost de 1.570, fata de 1.234 in aceeasi perioada a anului precedent, potrivit aceleiasi surse. In evidenta specialistilor din Iasi se aflau 11.818 de persoane cu cancer, mai mentioneaza aceesi sursa.
Pentru a creste rata de supravietuire (globala) si calitatea vietii pacientilor oncologici, medicii dispun ce noi „arme” in lupta impotriva cancerului: testarile genetice, diagnosticul molecular, imunoterapia, terapiile tintite si individualizate (pe baza profilului genetic al tumorilor).
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro