BizNews 11.01.2018


1. Primul centru de chirurgie robotica pentru copii din Europa de Est, inaugurat la Timisoara

Timisoara are primul centru de chirurgie robotica pediatrica din Romania si din Europa de Est, dupa ce o fundatie din Elvetia a donat un robot, in valoare de aproape 2,5 milioane de euro, Spitalului de Copii “Louis Turcanu”.
La Spitalul de Copii “Louis Turcanu” din Timisoara a fost pus in functiune cel mai modern robot de chirurgie robotica din Europa de Est. Echipamentul medical, in valoare de aproape 2,5 milioane de euro, a fost cumparat de o fundatie din Elvetia, iar apoi donat spitalului din Timisoara. Astfel, la Timisoara a fost deschis primul centru de chirurgie pediatrica din Romania si din Europa de Est.
In cadrul unui proiect castigat de Universitatea de Medicina din Timisoara, in valoare de trei milioane de dolari, care a fost lansat oficial marti, robotul va fi intretinut si vor fi cumparate consumabilele necesare timp de cinci ani.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici


2. Chimioterapia potentata, o metoda de tratament inovator impotriva cancerului

Peste 15 miidepersoaneau beneficiat de un tratament inovator in lupta cu cancerul. Chimioterapia potentata de insulina a fost folosita pentru a trata pacienti aflati in stadii avansate ale bolii, iar rata de succes a fost de 80%.
„Chimioterapia potentata de insulina, este metoda care transforma vulnerabilitatea celulelor canceroase intr-o metoda eficienta de tratament. La inceputul fiecarei cure de tratament se scade valoarea glicemiei prin injectare de insulina – fapt care face ca aceste celule canceroase sa capteze cu pofta substantele de chimioterapie injectate ulterior”, a explicat prof. dr Bülent Berkarda, cel care a inceput sa aplice aceasta metoda terapeutica in urma cu sapte ani, in Turcia.
Sursa: Sanatateatv.ro
Pentru continuarea articolului click aici


3. Ministerul Sanatatii a semnat contractele de achizitie pentru 14 computere tomograf si 24 de aparate RMN

Ministrul Sanatatii, prof.dr. Florian Bodog, a semnat astazi, contractele de achizitie a 14 echipamente Computer Tomograf, a 24 aparate de Rezonanta Magnetica si a 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicala de imagistica utilizata pentru stocarea, recuperarea, prezentarea si partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN).
Aparatura medicala va fi folosita pentru dotarea a 30 de spitatele judetene si din Bucuresti din care aceste echipamente lipsesc.
Sursa: Sanatateatv.ro
Pentru continuarea articolului click aici


4. Iohannis a promulgat Legea care prevede trecerea Institutului Cantacuzino in subordinea MApN

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea pentru aprobarea OUG nr. 66/2017, care prevede trecerea Institutului Cantacuzino din subordinea Ministerului Sanatatii in subordinea Ministerului Apararii Nationale.
„Institutul Cantacuzino are statut de unitate militara si este condus de catre un director general, cadru militar activ, numit de catre ministrul apararii nationale, cu avizul autoritatii de stat pentru cercetare-dezvoltare si conform reglementarilor interne ale Ministerului Apararii Nationale”, potrivit textului legislativ.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici


5. Ministrul Apararii: Vom face 200 de angajari pentru a recalibra Institutul Cantacuzino. Schema de personal va avea peste o mie de posture

Ministrul Apararii, Mihai Fifor, a anuntat ca urmeaza sa se organizeze un concurs pentru 200 de posturi, care vor ajuta la recalibrarea Institutului Cantacuzino, urmand ca intreaga schema de personal sa cuprinda peste o mie de posturi. MApN cauta un teren pentru productia de vaccinuri.
„Avem o schema de personal pe care noi am aprobat-o, in jurul numarului de 1075 de functii si anul acesta vom porni cu un Memorandum pe care o sa il ducem in Guvern cu 200 de functii pe care dorim sa le scoatem la concurs pentru a putea sa facem angajari la Institutul Cantacuzino. Aceste 200 de posturi sunt defalcate pe specialitati si pe nevoile pe care le are institutul in momentul de fata. Nu ma refer doar la personal care sa lucreze in linia de productia a institutului dar ma refer cu precadere la specialisti”, a declarat Mihai Fifor, in cadrul unei conferinte de presa la Institutul Cantacuzino.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici


6. Asociatia Transplantatilor din Romania: numarul donatorilor de organe din Romania a scazut cu 50% fata de 2016

Pacientii din Romania care au beneficiat de un transplant sau care au nevoie de unul isi manifesta ingrijorarea fata de dezbaterile privind activitatea de transplant din tara noastra. Asta, in conditiile in care, potrivit Asociatiei Transplantatilor din Romania, anul trecut, statisticile europene plasau Romania pe penultimul loc, in ceea ce priveste numarul donatorilor de organe la 1 milion de locuitori, care a scazut fata de 2016 cu aproape 50%.
Pacientii cer, astfel, organizarea unor discutii, in care specialistii sa evidentieze latura pozitiva si importanta donarii de organe, se arata intr-un comunicat de presa.
Sursa: Sanatateatv.ro
Pentru continuarea articolului click aici


7. Injectiile fara ac – cu un pas mai aproape de realitate

Mai nou, un dispozitiv de injectare fara ac si care promite administrarea medicamentului fara durere a fost dezvoltat si urmeaza a fi comercializat in viitorul apropiat.
Noul dispozitiv se numeste PRIME si a dost dezvoltat de o echipa de cercetatori numita Portal Instruments din cadrul MIT. Acestia au incheiat un contract cu compania farmaceutica Takeda pentru a aduce produsul pe piata cat mai curand.
Dispozitivul pentru injectiile fara ac ne-ar putea scuti de inserarea acului in piele, deoarece permite introducerea medicamentului fara durere, pe baza presiunii ridicate.
Sursa: eHealthRomania.com
Pentru continuarea articolului click aici


8. Senzor integrat in carcasa telefonului pentru analiza glicemiei
Dispozitivul GPhone este un sistem precis de monitorizare a glucozei, portabil, dezvoltat de Patrick Mercier, profesor de inginerie electrica si computerizata, Joseph Wang, profesor nanoinginer din cadrul UC San Diego Jacobs School of Engineering si echipa lor. Rezultatele cercetarii au fost publicate in jurnalul Biosensors and Bioelectronics.
Pentru a masura glicemia cu ajutorul noului sistem, utilizatorul fixeaza un suport de unica folosinta pe senzor cu ajutorul stiloului injector, activand senzorul. Ulterior, se pune o proba de sange deasupra. Senzorul masoara concentratia glucozei din sange, iar apoi transmite datele prin Bluetooth catre aplicatia Android care afiseaza numerele pe ecranul smartphone-ului. Testul dureaza aproximativ 20 secunde.
Sursa: eHealthRomania.com
Pentru continuarea articolului click aici


9. Virusurile se raspandesc mai usor atunci cand iarna este prea cald – mit sau realitate?

„Gerul nu omoara virururile, este o legenda acest aspect. Iar cel mai bun argument impotriva acestei teorii este ca sezoanele de gripa sunt iarna, adica si in perioadele in care afara este ger. Pe cale de consecinta, gerul nu omoara virurile. Nu au cum sa moara la temperaturi de minus 30 de grade, mai ales ca sistemele de conservare din domeniul biologiei sunt la temperaturi de minus 80 de grade. Deci nu are nicio legatura gerul cu virusurile”, a explicat, pentru MEDIAFAX, managerul Institutului pentru Boli Infectioase „Matei Bals”, prof. dr. Adrian Streinu Cercel.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici

})(jQuery)