BizNews 13.09.2017


1. CNAS vrea sa trimita asiguratilor informatii in legatura cu serviciile de sanatate de care au beneficiat

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vrea sa isi informeze regulat asiguratii cu privire la serviciile de care au beneficiat si care au fost decontate de Casa, intr-un demers de transparentizare a sistemului public de asigurari de sanatate, potrivit Lilianei Mihai, directorul general al CNAS.
Aceasta a explicat, in cadrul ZF Pharma Summit, ca toti asiguratii vor primi o scrisoare in care vor fi mentionate serviciile de care au beneficiat, felul si numarul acestora, precum si costul exact suportat pentru servicii de CNAS, pentru ultimele 12 luni.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro


2. Primaria Generala va aloca fonduri suplimentare pentru spitale si ambulante

In cadrul sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti, Primarul General, Gabriela Firea, a detaliat proiectul de rectificare a bugetului Primariei Municipiului Bucuresti, specificand ca se vor acorda bani pentru spitale, ambulante si fonduri destinate copiilor cu dizabilitati.
Conform unui comunicat de presa transmis de Primaria Municipiului Bucuresti, 6 milioane de euro vor fi destinati Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti pentru plata sprijinului acordat copiilor cu dizabilitati pana la sfarsitul acestui an.
4,4 milioane de euro vor merge la Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti pentru investitii.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro


3. Acordul Bianual de colaborare intre Ministerul Sanatatii si Organizatia Mondiala a Sanatatii a fost semnat

Ministrul Sanatatii, prof. dr. Florian Bodog si Zsuzsanna Jakab, directorul regional al Biroului Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii au semnat in data de 10.09.2017 Acordul Bianual dintre Ministerul Sanatatii si Organizatia Mondiala a Sanatatii 2018-2019.
,,Am avut o intalnire foarte buna cu directorul Biroului pentru Europa al OMS, dna. Zsuzsanna Jakab. In primul rand, am discutat despre campania de vaccinare anti rubeola-rujeola-oreion pe care Ministerul Sanatatii o desfasoara in aceasta perioada, precum si despre aprovizionarea cu vaccinuri si acoperirea vaccinala.”, a declarat prof. dr. Florian Bodog, ministrul Sanatatii.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro


4. Exoschelet. Ce este acest dispozitiv si cum ajuta persoanele paralizate sa mearga

Axosuits este un start-up fondat in anul 2013 la Oradea, o companie de robotica specializata in crearea de exoschelete. Un exoschelet este un fel de costum robotizat, care se fixeaza de obicei pe partea de jos a corpului si preia practic functia locomotorie a persoanei bolnave, care nu se poate deplasa singura.
Prin urmare, exoscheletul este un dispozitiv medical, esential pentru persoanele paralizate sau paraplegice care vor sa ramana pe cat posibil active si sa duca o viata independenta. Dispozitivul este un inlocuitor al scaunului cu rotile, iar, spre deosebire de acesta, ofera o mai mare libertate de miscare utilizatorului, care poate merge practic, din nou, singur, pe propriile sale picioare.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: eHealthRomania.ro


5. Test de depresie promovat de Google. Afla daca suferi de aceasta afectiune

Testul de depresie promovat de Google este disponibil deocamdata numai utilizatorilor din Statele Unite. Cei care cauta pe Google informatii despre depresie primesc automat un chestionar online, pe care sunt invitati sa il completeze. Astfel, ei pot afla daca sufera la randul lor de aceasta tulburare psihica, iar in acest caz sunt sfatuiti sa ceara ajutorul unui specialist.
Testul apare in partea de sus a ecranului, intr-o casuta speciala. Este vorba de un test de depresie validat clinic, numit PHQ-9. Acesta ajuta la stabilirea unui diagnostic, analizand anumite aspecte: daca utilizatorul se poate concentra pe activitatile pe care le indeplineste, daca are pofta de mancare, daca are energie sau se simte epuizat.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: eHealthRomania.ro


6. Elixirul tineretii: Noi medicamente care pot combate procesul de imbatranire, descoperite de cercetatori

Cercetatorii de la clinica Mayo din Rochester, Minnesota aduc in lumina reflectoarelor o noua clasa de medicamente despre care se spune ca pot transforma cu totul domeniul medicinii, prin combaterea procesului de imbatranire, potrivit CNN.
Oamenii de stiinta de la Mayo vor sa faca marele salt in medicina, trecand de la testarea medicamentelor senolitice pe soareci, care au dat rezultate bune, la testele clinice pe oameni. Acestia au subliniat scenariile potentiale ale studiilor clinice pe aceasta noua clasa de medicamente intr-o lucrare publicata in Journal of the American Geriatrics Society.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro