BizNews 17.05.2018

 


1. Medicii cardiologi, semnal de alarma: Fibrilatia atriala nu are simptome si poate conduce la accidente vasculare cerebrale

Medicii cardiologi atrag atentia asupra pericolului pe care il reprezinta fibrilatia atriala, una dintre cele mai des intalnite cauze ale accidentului vascular cerebral, cu atat mai mult cu cat aceasta nu prezinta simptome, dar poate fi descoperita cu un simplu control la medicul de familie.
„Fibrilatia atriala nu are simptome, de aceea indemn oamenii sa nu astepte simptomele si sa mearga din timp la medic. De aceea este necesara detectia fibrilatiei atriale prin screening cel putin la anumite categorii de persoane, cum ar fi pensionarii cu varsta peste 65 ani, oamenii care au suferit un accident vascular cerebral ischemic, dar si purtatorii de stimulatoare cardiace sau defibrilatoare. (…) a explicat medicul cardiolog, Ana Maria Vintila.”
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

 


2. Romania ar putea gazdui un proiect CERN privind iradierea tumorilor canceroase, dupa ce Grecia a refuzat programul de cercetare

Grecia a refuzat sa gazduiasca o Unitate de Iradiere a Tumorilor Canceroase, proiect dezvoltat de Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN), astfel ca Romania, Albania, Bulgaria sau Muntenegru ar putea gazdui centrul de cercetare, informeaza presa elena.
Evangelos Gazis, profesor de fizica a particulelor la Universitatea Nationala Tehnica de la Atena si membru al Comitetului Stiintific CERN, a declarat pentru cotidianul grec Kathimerini ca Grecia a refuzat sa investeasca in gazduirea unitatii CERN, informeaza portalul de stiri GreekReporter.
Unitatea cuprinde un sistem de iradiere cu fascicule de protoni a tumorilor canceroase, cu rezultate extraordinare in cazul cancerelor primare, intrucat „tinteste centrul” tumorii, distrugand-o complet si lasand intacte celulele sanatoase din jurul ei.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

 


3. Romania – incidenta foarte mare a cancerului de col uterin in Regiunea Europeana a OMS

La nivel mondial, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer in randul femeilor, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Astfel, in anul 2012 au fost diagnosticate aproximativ 530.000 de cazuri noi, adica 7,9% din cancerele depistate la femei. In 2015, aproximativ 90% din decesele cauzate de cancerul de col uterin au avut loc in tarile cu venituri mici si medii. Conform expertilor, rata ridicata a mortalitatii din cauza cancerului de col uterin la nivel global ar putea fi redusa printr-o abordare complexa care cuprinde prevenirea, diagnosticarea precoce, tratamentul corespunzator, precum si desfasurarea de programe de screening1.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

 


4. Tiroida la control, campanie de depistare a problemelor tiroidei

Medicii endocrinologi atrag atentia ca bolile tiroidiene sunt subdiagnosticate in Romania. De aceea, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Afectiunilor Tiroidiene, medicii endocrinologi alaturi de medicii de familie si de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune, in parteneriat Administratia Prezidentiala, au lansat o campanie nationala de diagnosticare a afectiunilor tiroidiene: „Tiroida la control”. Prin aceasta campanie, medicii de familie ii vor trimite pe pacientii suspecti ca ar avea probleme cu tiroida la un control de rutina la endocronolog.
Cele mai recente statistici de la Institutul Natonal de Sanatate Publica (INSP) arata o crestere a numarul de cazuri cu hipotiroidie pentru Romania.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

 


5. Facultatea de Medicina a UMF Iuliu Hatieganu, membra in reteaua europeana ECTS-Medicine Association

Facultatea de Medicina a Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca a fost recent acceptata ca membru in organizatia europeana ECTS-Medicine Association (ECTS-MA), la Adunarea generala care a avut loc la Universitatea din Heraklion, Creta, se arata intr-un comunicat de presa emis de unitatea de invatamant superior.
Astfel, Facultatea de Medicina a Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca devine prima facultate de medicina din Romania membra in aceasta retea europeana de elita.
Apartenenta la ECTS-MA reprezinta un etalon al calitatii invatamantului oferit de o facultate de medicina, doar 20% dintre cele europene fiind invitate sa adere la aceasta organizatie.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro