BizNews 18.04.2018

 


1. Imunoterapia – o noua era in tratamentul cancerului

Daca in urma cu zece ani nimeni nu ar fi indraznit sa vorbeasca despre posibilitatea vindecarii de cancer, iata ca progresul stiintei ne da azi mari sperante. Si nu doar de vindecare ci si de prevenire a aparitiei acestei boli despre care se vorbea, pana nu demult, in soapta. Diagnostic pe care si in ziua de azi multi pacienti inca il asociaza cu o rata mica de supravietuire. Pentru ca, din pacate, desi cercetarile si inovatiile au schimbat destinele multor bolnavi de cancer, transformandu-i in supravietuitori, n-au reusit sa schimbe si perceptia la nivel public asupra acestui diagnostic.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: eHealth.ro

 


2. Interventii cardiace minim invazive in premiera nationala la Institutul Inimii din Cluj-Napoca

O echipa mixta de medici din Romania, Italia si Georgia au efectuat, duminica si luni, in premiera nationala intr-un spital public, la Institutul Inimii Cluj-Napoca, mai multe operatii cardiace minim invazive, care scurteaza suferinta si perioada de recuperare a pacientilor.
Directorul medical al Institutului Inimii ”Niculae Stancioiu” Cluj-Napoca, Adrian Molnar, membru al echipei care a realizat interventiile, a declarat, luni, presei, ca astfel de interventii minim invazive necesita un instrumentar special, un training special, dar si interes din partea chirurgilor.
”Este un proiect pe care, de doi ani, vreau sa il introduc la Cluj, un proiect de chirurgie minim invaziva la Institutul Inimii, in premiera nationala deoarece este primul de acest gen din spitalele publice din Romania. […]”, a spus Molnar.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

 


3. Asociatia Nationala a Hemofilicilor din Romania: In 2017, in Romania au fost inregistrati peste 1300 de pacienti cu hemofilie

In Romania, la nivelul anului 2017, au fost inregistrati 1.354 pacienti cu hemofilie, intre care 450 copii, anunta Asociatia Nationala a Hemofilicilor din Romania, intr-un comunicat de presa emis cu ocazia Zilei Mondiale a Hemofiliei, marcata anual, la 17 aprilie.
In acest context, Asociatia Nationala a Hemofilicilor din Romania anunta continuarea campaniei „Misiunea: Zero Sangerari”, lansata anul trecut.
Obiectivul campaniei este ca hemofilicii romani sa aiba cat mai putine sau chiar zero sangerari, explica reprezentantii Asociatiei in comunicatul de presa.
„Pentru a atinge tinta de zero sangerari la pacientii hemofilici din Romania este nevoie de o straduinta sustinuta a medicilor, a pacientilor, a familiilor acestora, precum si de mentinerea subiectului in permanenta in atentia autoritatilor […]”, a afirmat Nicolae Oniga, presedintele Asociatiei Nationale a Hemofilicilor din Romania.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

 


4. Sapte spitale din Romania, decorate de Presedintele Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a decorat mai multe unitati sanitare din tara noastra, in semn de apreciere a intregii activitati de asistenta medicala, precum si pentru rezultatele obtinute in perfectionarea actului medical. Reprezentantii spitalelor au primit distinctiile in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Administratia Prezidentiala si care a fost organizata in contextul Zilei Mondiale a Sanatatii, marcate in fiecare an in data de 7 aprilie.
Astfel, Ordinul „Meritul Sanitar” in grad de Comandor a fost acordat Spitalului Judetean de Urgenta Miercurea Ciuc si Spitalului Clinic nr. 1 Cai Ferate Witting Bucuresti.
Ordinul „Meritul Sanitar” in grad de Ofiter a fost oferit Spitalului Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele” Bucuresti si Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

 


5. Metformina, tratamentul pentru diabet tip 2 poate distruge tumorile canceroase

Cercetatorii au observat un efect secundar neasteptat al unui medicament prescris pentru tratarea diabetului de tip 2: metformina.
Un studiu recent arata ca metformina ajuta la distrugerea celulelor canceroase. Timp de 3 ani, cercetatorii Colegiul Medical Sidney Kimmel, din cadrul Universitatii Thomas Jefferson au incercat sa explice o reactie surprinzatoare observata la unii bolnavi de cancer. Pacientii diagnosticati cu cancer si diabet, care se tratau cu metformina, aveau o rata mai mare de vindecare fata de cei care nu sufereau de diabet.
Explicatia este ca metformina, prescrisa diabeticilor, afecteaza celulele canceroase si le reduce abilitatea de a produce energie. Acest efect a fost observat in cazul tumorilor canceroase la gat si la cap.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: eHealth.ro