BizNews 22.02.2018

 

1. La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa
La Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila” s-a inaugurat Centrul integrat de medicina nucleara, cel mai performant din Europa la acest moment, destinat depistarii afectiunilor oncologice, cardiovasculare si neurologice.
Constructia si dotarea centrului a presupus o investitie de peste 4,4 milioane de euro, in care au fost incluse si costurile pentru pregatirea personalului medical care va opera aici. Inaugurarea a fost facuta in prezenta ministrului Apararii Nationale, Mihai Fifor.
„In momentul de fata ce avem aici, in acest centru, reprezinta dotarea cea mai performanta la nivel european intr-un astfel de spital. Este un proiect care se duce undeva la o valoare de 4,5 milioane de euro, adica o suma consistenta”, a declarat ministrulApararii Nationale, Mihai Fifor.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

 

2. OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016
Pojarul a revenit in regiunea europeana, atrage atentia Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). In 2017, boala a afectat 21.315 persoane, comparativ cu 5.273, in 2016, arata datele publicate de organizatie.
Raportul OMS a fost dat publicitatii inaintea unei intalniri pe tema imunizarii, care a avut loc la Muntenegru.
„Fiecare persoana din Europa afectata de pojar ne aminteste ca adultii si copiii nevaccinati, indiferent de zona in care locuiesc, sunt expusi riscului de a se imbolnavi si de a raspandi infectia. Peste 20 de mii de imbolnaviri si 35 de decese numai in 2017 sunt o tragedie pe care pur si simplu nu putem sa o acceptam”, a spus Dr. Zsuzsanna Jakab, directorul OMS pentru regiunea Europei.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

 

3. Tratament inovator gratuit pentru cancerul hepatic si de colon, intr-un centru de cercetare din Galati
Proceduri moderne pentru tratamentul afectiunilor oncologice se fac, de luni, la Spitalul Judetean din Galati, care a devenit centru regional de cercetare si tratament pentru cancerul hepatic si de colon. Interventiile sunt suportate de Academia de Stiinte Medicale si de Ministerul Sanatatii.
Proiectul european „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare dezvoltare si crearea de noi infrastructuri Cercetare” lansat luni la Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Apostol Andrei din Galati se va desfasura timp de cinci ani.
„Este un moment important pentru dezvoltarea cercetarii in domeniul medical […]”, a explicat directorul medical al Spitalului de Urgenta Galati, Aurelia Romila.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

 

4. USR a initiat un proiect privind autorizarea cabinetelor stomatologice mobile
Deputatul USR, Cosette Chichirau, a depus, miercuri, o propunere legislativa care reglementeaza autorizarea cabinetelor mobile de medicina dentara, motivand ca aceasta va permite ONG-urilor sa ofere tratament stomatologic in comunitatile sarace si izolate.
„Statul roman are obligatia de a garanta accesul liber, egal si nediscriminatoriu la servicii medicale. In practica, insa, din cauza costurilor mari asociate furnizarii serviciilor medicale, apar discrepante semnificative in repartizarea teritoriala a acestor servicii, repartizare care lezeaza disproportional drepturile persoanelor din mediul de rezidenta rural”, se arata intr-un comunicat al USR.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

 

5. Oasele create in laborator, noua tehnologie pentru tratarea fracturilor grave
Compania Bonus BioGroup din Haifa, Israel, a reusit sa aplice in premiera o tehnica noua, revolutionara, pentru tratarea unui pacient care suferise o fractura extrem de grava. Barbatul avusese un accident de masina, in urma caruia isi pierduse 5 cm din osul de la fluierul piciorului.
Desi a fost supus la interventii clasice pentru refacerea osului, acestea nu au avut succes. Pacientul ramasese cu o bucata lipsa din os, lucru care ii afecta mobilitatea si putea duce la distrugerea osului ramas. Atunci, medicii i-au propus sa incerce o procedura experientala.
Noua metoda pentru tratarea fracturilor grave presupune extragerea unor celule de grasime din corpul pacientului, care sunt apoi crescute in laborator, intr-un mediu special.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: eHealth.ro