BizNews 22.08.2017


1. Campania de vaccinare antipneumococica incepe din septembrie

Ministerul Sanatatii a finalizat procesul de achizitie a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valente prin care vor fi prevenite boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice si otitele.
In randul copiilor, bolile pneumocice pot provoca afectiuni grave sau chiar decese. Conform datelor oficiale, tara noastra inregistreaza cea mai ridicata rata de mortalitate infantila dintre statele membre ale Uniunii Europene, iar pneumonia – o boala prevenibila prin vaccinare – constituie principala cauza de deces la copiii cu varsta mai mica de 5 ani.
Campania de vaccinare antipneumococica este programata sa inceapa in luna septembrie, cand este prevazuta livrarea unei cantitati de peste 477 de mii de doze de vaccin pneumococic.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro


2. Cardiologia interventionala da sansa recuperarii rapide a bolnavilor care au suferit un infarct miocardic acut

Bolile cardiovasculare sunt principalul “ucigas” in Romania. Statisticile arata ca aproximativ 60 la suta dintre decesele inregistrate intr-un an la noi in tara sunt cauzate de afectiunile cardiovasculare. Una dintre aceste afectiuni, din ce in ce in ca mai frecvente, si la varste din ce in ce mai tinere, este infarctul miocardic acut.
Bolile cardiovasculare sunt cauzate de factori genetici si de factori dobanditi cum ar fi:
varsta peste 45 de ani pentru barbati si peste 55 de ani pentru femei, hipertensiunea arteriala, nivel crescut de colesterol in sange, fumatul, lipsa activitatii fizice, diabet de tip 2, istoric familial care include dureri toracice, accident vascular cerebral sau alte boli de inima.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro


3. Un vaccin pentru diabet tip 1 va incepe sa fie testat anul viitor

Cercetatorii de la Universitatea Tampere din Finlanda au creat un vaccin pentru diabet tip 1, care se bazeaza pe o descoperire deosebit de importanta. Ei au aflat, in urma unui studiu care s-a intins pe mai mult de 20 de ani, ca diabetul de tip 1 poate fi declansat de infectia cu un virus, numit Coxsackie B1. Acest virus declanseaza o reactie autoimuna in urganism, care determina sistemul imunitar sa distruga celulele normale ale pancreasului.
Prin distrugerea tesutului pancreatic, organismul nu mai poate produce eficient insulina necesara pentru reglarea glicemiei. Astfel apare diabetul tip 1. Medicii nu stiu exact de ce sistemul imunitar este pacalit sa atace celulele pancreatice beta, considerandu-le in mod eronat ca sunt celule straine corpului.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: eHealthRomania.com


4. Noile modele de smartphone iti vor putea masura tensiunea arteriala

In curand, vei putea folosi un telefon mobil inclusiv pentru a-ti monitoriza starea de sanatate. Apple a obtinut deja un brevet care poate transforma un iPhone intr-un dispozitiv de monitorizare medicala. Camera frontala va fi dotata cu senzori speciali, care vor putea verifica pulsul, tensiunea arteriala, procentul de grasime din organism si vor realiza, la nevoie, o electrocardiograma.
Performantele senzorilor nu se vor opri insa aici. Ei vor oferi informatii importante despre starea emotionala a utilizatorului, dar si despre problemele circulatorii sau de respiratie. Noile telefoane vor putea face masuratori electrice, iar in acest fel pot monitoriza ritmul cardiac, electrocardiograma, dar si starea emotionala, prin modul in care pielea reactioneaza la stimuli.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: eHealthRomania.com