BizNews 23.02.2017


1. CNAS: comisiile de specialisti vor fi inlocuite cu formulare de la 1 martie

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va renunta incepand cu 1 martie la comisiile de specialisti pe care le va inlocui cu formulare.
In acest sens, CNAS a postat pe site-ul institutiei (www.cnas.ro), pentru dezbatere publica, proiectul de Ordin pentru aprobarea formularelor de verificare a respectarii criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice pentru 24 de medicamente care se acorda in prezent cu viza comisiilor de specialisti ale CNAS.
Formularele vor fi completate de medicii prescriptori dupa data desfiintarii comisiilor de specialisti (1 martie a.c.) si vor fi transmise in format electronic catre Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), ca modalitate de verificare a incadrarii pacientului respectiv in criteriile terapeutice de prescriere a medicamentelor mentionate.
Supunerea spre dezbatere publica a proiectului acestui ordin reprezinta un pas important spre inlocuirea actualului mecanism birocratic de aprobare a unor tratamente scumpe prin intermediul comisiilor de specialisti cu un mecanism rapid, care va permite reducerea timpului dintre diagnosticare si inceperea tratamentului, in beneficiul asiguratilor.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro


2. Studiu: Dozele crescute de vitamine din complexul B pot reduce simptomele schizofreniei

Dozele crescute de vitamine din complexul B pot contribui la reducerea simptomelor schizofreniei, potrivit unei meta-analize a Universitatii Manchester. Mai precis, vitaminele B6, B8 si B12 s-au dovedit a fi mai eficiente in contracararea simptomelor schizofreniei, decat doar terapia standard.
Meta-analiza a constat in revizuirea a 18 studii in care erau analizate efectele vitaminelor din complexul B asupra a 832 de pacienti cu diagnosticul de schizofrenie, se precizeaza intr-un comunicat al universitatii engleze. Pacientii primeau tratament antipsihotic si continuau sa aiba simptome ale bolii.
Concluziile cercetatorilor au aratat ca persoanele care luau in mod constant vitamine B in doze crescute sau mai multe vitamine combinate prezentau simptome psihiatrice reduse, in timp ce in cazul persoanelor schizofrenice care utilizau doze mai mici de vitamine, acestea erau ineficiente.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro


3. Peste 75% din studentii de la Medicina vor sa plece in strainatate dupa studii. Planul autoritatilor pentru a opri „exodul”

Mai mult de trei sferturi dintre studentii la Medicina de la noi sunt hotarati sa plece la munca in strainatate imediat dupa terminarea facultatii.
Iar aproape jumatate dintre ei ajung in spitalele din Germania dupa cum arata datele furnizate de Universitatea de Medicina din Cluj.
In urma lor, Romania ramane fara doctori daca ne gandim ca numai in ultimii 7 ani 14.000 de medici, au ales calea strainatatii. Pentru un singur absolvent de medicina, statul plateste insa in 6 ani 12.000 de euro.
Academia Romana propune ca absolventii sa fie obligati sa munceasca in tara pe o durata cel putin egala cu cea a studiilor universitare.
Studiul privind fenomenul migratiei medicilor spre tarile din vest a fost realizat la Cluj pe durata a trei ani, timp in care au fost interviati peste o mie de studenti din toata tara.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: StirileProtv.ro


4. Studiu: Gravidele care vor aduce pe lume baieti ar avea un sistem imunitar mai eficient

In popor circula mitul ca sexul copilului influenteaza multe aspecte ale gravidei, printre care raul de dimineata si „poftele”.
Un studiu al Universitatii din Ohio (Wexner Medical Center) a demonstrat asocierea sexului copilului si activitatea sistemului imunitar a mamei.
Oamenii de stiinta au inrolat 80 de femei gravide aflate in diferite stadii ale sarcinii si au examinat daca au prezentat niveluri diferite ale markerilor imuni bazate pe sexul copilului, se explica intr-un comunicat al Universitatii. Din totalul femeilor, 46 de gravide urmau sa nasca baietei, iar 34 de viitoare mamici, fetite.
Acesti markeri imuni, numite citokine (celule care semnalizeaza celorlate molecule ca intra sistemul imun in actiune) au fost expusi in laborator la actiunea anumitor bacterii si apoi analizate – astfel, nivelurile citokinelor din sangele gravidelor cat si cele expuse in laborator la aceste probe de agenti patogeni au fost comparate.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro