BizNews 23.03.2018


1. Ministerul Sanatatii: 16 molecule noi, incluse pe lista medicamentelor compensate si gratuite

Guvernul a aprobat astazi includerea a 16 molecule noi in lista de medicamente compensate si gratuite de care beneficiaza asiguratii cu sau fara contributie personala, anunta Ministerul Sanatatii intr-un comunicat de presa.
Medicamentele nou introduse sunt folosite pentru tratamentul mai multor afectiuni: tuberculoza, afectiuni oncologice, astm bronsic, poliartrita reumatoida, HIV/SIDA, dermatita atopica grava.
Trei dintre moleculele sunt destinate tratamentelor pentru afectiuni oncologice: leucemie limfoblastica acuta, mielom multiplu si mielom multiplu recidivant. Alte noua moleculesunt utilizate in tratamentul tuberculozei multidrog rezistente.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

 

2. Persoanele din zonele defavorizate ar putea avea acces mai usor la asistenta medicala
Proiectul de ordin care prevede ca asistenta medicala sa se acorde si prin intermediul cabinetelor medicale mobile a fost dezbatut, joi, la Bucuresti, acesta fiind destinat oamenilor din zonele defavorizate, care nu au acces la spitale.

„Reglementarea acestor cabinete mobile face parte dintr-un plan pe care il avem la nivelul Ministerului Sanatatii de a promova anumite aspecte, prin campanii „door to door” (din usa in usa – n.r.). Asa cum bine stiti, cei din zonele defavorizate au acces mai putin la media, la online, nici nu mai vorbesc, astfel incat sa putem constientiza si sa putem face necesitatea accesarii unor servicii medicale. (…) Oamenii inteleg altfel daca li se spune direct”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro


3. Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan”

Primarul General, Gabriela Firea, a semnat astazi, la sediul Municipalitatii, cu presedintele Asociatiei Colectiv GTC 3010, Eugen Iancu, si cu managerul Spitalului „Sf. Ioan”, dr. Robert Agafitei, un protocol de colaborare pentru construirea unei noi maternitati in Capitala.
Valoarea estimata a investitiei este de 12.000.000 euro, anunta un comunicat de presa.
Potrivit protocolului, Primaria Capitalei va pune la dispozitie, in calitate de proprietar, terenul situat in curtea spitalului Clinic de Urgenta „Sfantul Ioan”, amplasament necesar construirii unui corp de cladire cu destinatia de maternitate.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro


4. Ministerul Sanatatii: Guvernul acorda un ajutor de stat pentru aprovizionarea cu imunoglobulina

Guvernul a aprobat acordarea unui ajutor de stat individual catre SC Unifarm SA, in valoare de 44,27 milioane de lei, pentru aprovizionarea cu imunoglobulina. Ajutorul a fost aprobat printr-o Ordonanta de Urgenta, potrivit unui comunicat de presa emis de Ministerul Sanatatii.
„A fost necesar acest demers. Criza de imunoglobulina a durat prea mult si are un impact vital asupra multor pacienti care asteapta acest medicament. In perioada in care tratamentele vor fi asigurate in acest mod, vom cauta solutii pe termen lung pentru a ne asigura ca nu mai ajungem in astfel de situatii”, a declarat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro


5. OMS: Anual, intre 3000 si 5000 de copii se nasc cu sindromul Down

Ziua Mondiala a Sindromului Down este marcata anual, la data de 21 martie. La nivel global, incidenta sindromului Down la nou-nascuti este de 1 la 1000, arata statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Astfel, potrivit datelor, anual, la nivel mondial, se nasc intre 3000 si 5000 de copii cu Sindromul Down. Mai mult de atat, intre 60 si 80% dintre copiii care sufera de aceasta afectiune au probleme de auz, iar intre 40 si 45% au boli cardiace congenitale.
Sindromul Down este ansamblul de semne si simptome care se manifesta la persoanele cu un cromozom 21 in plus in structura nucleului celulelor sale.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro


6. A fost lansata prima aplicatie gratuita din Romania de invatare a limbajului semnelor

O aplicatie de invatare a limbajul mimico-gestual, prima de acest gen din Romania, care poate fi utilizata gratuit de persoanele cu deficiente de auz sau vorbire, dar si de oricine vrea sa invete limbajul semnelor a fost lansata, miercuri, la Bucuresti.
Aplicatia denumita „dlmgLSR” poate fi descarcata gratuit din App Store si Google Play. Aceasta contine un dictionar cu descrierea a 6000 de cuvinte. Fiecare cuvant este insotit de un video in care o persoana arata semnul acestuia in limbajul mimico-gestual.
Ideea aplicatiei a aparut din nevoia persoanelor cu deficiente de auz de a discuta si a se intelege cu lumea din jur.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro