BizNews 24.04.2018

 


1. Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila”

Cu prilejul Saptamanii Mondiale a Imunizarii, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a vorbit despre importanta existentei unui cadru legislativ in privinta vaccinarii. In acest context, ea a spus ca legea vaccinarii trebuie sa reprezinte o prioritate.
„Legea vaccinarii trebuie sa reprezinte o prioritate pentru noi. Avem nevoie de un cadru legislativ pentru binele copiilor nostri. Decizia parintilor cu privire la vaccinarea copiilor trebuie sa fie luata in urma informarii, in mod responsabil. Sa nu uitam ca prin vaccinare au fost eradicate multe boli si datorita vaccinurilor astazi nu mai avem poliomielita sau alte afectiuni care ne mutilau sau chiar omorau copiii”, a afirmat Sorina Pintea intr-un comunicat de presa.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

 

 

2. OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial
Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau partial vaccinati,subliniaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) cu prilejul Saptamanii Mondiale a Imunizarii, marcata anul acesta intre 24 si 30 aprilie.
Potrivit OMS, rata globala de acoperire a vaccinarii a stagnat la 86%, neinregistrandu-se schimbari semnificative in ultimul an.
Anul acesta, in contextul Saptamanii Mondiale a Imunizarii, reprezentantii OMS subliniaza necesitatea unei actiuni colective de asigurare a faptului ca fiecare persoana este protejata de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

 

 

3. Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018
S-a dat startul primei editii din acest an a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!”, organizata de Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti (SSMB), in parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti si Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”.
Prima editie a campaniei de anul acesta se desfasoara sub deviza „Nevoia este constanta! Recunostinta este instanta”.
„Ne dorim sa ajutam oamenii sa constientizeze ca nu este suficient sa doneze numai in cazul unor calamitati sau in cazul in care cineva drag este in suferinta. Nevoia de sange este CONSTANTA! […]”, spun coordonatorii principali ai acestei editii.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

 

 

4. Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator
Peste 600 de mii de romani sufera de boli reumatice de tip inflamator, informeaza un comunicat de presa emis de Liga Romana Contra Reumatismului.
Bolile reumatice si musculo-scheletale reprezinta cea mai frecventa forma de boala cronica, afectand aproximativ 1,7 miliarde de persoane la nivel global, cu o crestere de 45% in ultimii 20 de ani, se mai arata in document.
Potrivit specialistilor, in aceasta categorie de boli sunt incluse peste 200 de afectiuni, intre care poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, artroza, fibromialgia, lupusul sau guta.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

 

 

5. Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata
Norma de hrana a bolnavilor internati in spitalele din Bucurest, administrate de Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) va creste cu 50%, se arata intr-un comunicat de presa.
Propunerea a fost facuta de primarul general al capitalei, Gabriela Firea, si a fost votata in unanimitate de catre consilierii generali.
„In baza referatelor primite la ASSMB de la managerii spitalelor aflate in Administrarea Municipiului Bucuresti, am propus majorarea normei de hrana pentru bolnavii internati in aceste spitale cu 50% fata de valorile prevazute in HG 665/2016. Potrivit actului normativ, in prezent valoarea maximala a hranei zilnice pentru un pacient este cuprinsa intre 7 si 19,4 lei, in functie de modul de spitalizare si de afectiuni”, a declarat Gabriela Firea.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

 

 

6. O alunita artificiala implantata sub piele poate detecta aparitia cancerului
Cercetatorii elvetieni au inventat un sistem ingenios de avertizare, care poate detecta primele semne de cancer, cu mult inainte de aparitia simptomelor: o alunita artificiala.
Implantul, este format din celule modificate genetic, care sunt introduse apoi sub piele. In momentul in care va detecta o crestere a concentratiei de calciu din sange, implantul se va colora si va arata ca o alunita mai mare. Astfel, pacientul va afla imediat ca este ceva in neregula si trebuie sa-si faca analize si diferite investigatii.
Nivelul ridicat de calciu din organism determina implantul sa produca melanina, pigmentul care duce la aparitia alunitelor si pistruilor.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: eHealth.ro