BizNews 27.03.2018

 


1. Ministrul Sanatatii: Miercuri dimineata, cel tarziu, incep sa ajunga livrarile de imunoglobulina

Sorina Pintea, a declarat, luni, ca miercuri dimineata cel tarziu incep sa ajunga dozele de imunoglobulina, fiind vorba despre fiolele aduse prin intermediul Mecanismului de Protectie Civila.

In urma cu aproximativ doua saptamani, Sorina Pintea a precizat ca a fost semnat contractul pentru livrarea celor 10.000 de fiole de imunoglobulina de catre Austria, iar banii pentru achizitie sunt pregatiti.
„Partial s-a rezolvat (problema imunoglobulinei – n.r.). Ceea ce ne-a fost oferit si am cerut a rezolvat problema pentru doua, trei luni de zile. Au raspuns Austria, Italia si SUA. Prima oferta este de la austrieci. Ne vor intra in tara 10.000 de doze de imunoglobulina indata ce vor fi terminate formalitatile, maximum doua saptamani. (…) Diferenta pana la 150 kg va venit din Italia si SUA. 50 kg vor ajunge in prima faza. Nu e nevoie de aprobare speciala pentru Romania, deja exista pe piata din Europa. Prima transa din Austria este un medicament care a existat pe piata din Romania”, a declarat ministrul Sanatatii.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

 


2. Vaccinul 9 valent, cel mai complex impotriva infectiei HPV care declanseaza cancerul de col uterin, va fi disponibil si in Romania

Cel mai avansat vaccin impotriva infectiei cu HPV (Human Papiloma Virus), care declanseaza cancerul de col uterin, va ajunge in Romania luna viitoare, acesta continand noua tulpini si ofera protectie impotriva a patru tipuri de cancer si a leziunilor precanceroase provocate de infectia cu HPV.
„Este un produs pentru sanatate publica care previne cancerul si cred ca cel mai evident lucru sau cel mai mare castig in domeniul cancerului din ultimii 20 de ani. Existenta acestui vaccin previne o infectie corelata cu pana la 100% cu acest cancer cancer de col uterin. (…) Este o mare oportunitate pentru Romania, atat pentru fete, cat si pentru baieti pentru ca sunt multe tari unde si baietii beneficiaza de vaccinarea impotriva infectiei cu HPV.(…) Vaccinurile sunt produsele medicamentoase cele mai controlate din lume din punct de vedere al sigurantei. Siguranta vaccinului este esentiala si la fel de importanta este si eficacitatea”, a declarat presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

 


3. Persoanele din zonele defavorizate ar putea avea acces mai usor la asistenta medicala

Proiectul de ordin care prevede ca asistenta medicala sa se acorde si prin intermediul cabinetelor medicale mobile a fost dezbatut, joi, la Bucuresti, acesta fiind destinat oamenilor din zonele defavorizate, care nu au acces la spitale.
„Reglementarea acestor cabinete mobile face parte dintr-un plan pe care il avem la nivelul Ministerului Sanatatii de a promova anumite aspecte, prin campanii „door to door” (din usa in usa – n.r.). Asa cum bine stiti, cei din zonele defavorizate au acces mai putin la media, la online, nici nu mai vorbesc, astfel incat sa putem constientiza si sa putem face necesitatea accesarii unor servicii medicale. (…) Oamenii inteleg altfel daca li se spune direct”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.
Prezent la dezbatere, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Rodica Nassar, a sustinut ca prin acest ordin se va respecta Legea Sanatatii, care prevede ca asistenta medicala sa se acorde in unitati mobile, normele fiind conform legii stabilite prin ordin de ministru.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

 


4. Cat de bun este senzorul de monitorizare a tensiunii de la Samsung Galaxy S9?

Samsung Galaxy S9 poate monitoriza tensiunea arteriala datorita unui senzor optic, amplasat pe spatele telefonului. Senzorul a fost realizat de cercetatorii de la Universitatea California din San Francisco si este disponibil pe Galaxy S9, dar si pe versiunea mai mare a telefonului, Galaxy S9+.
Cercetatorii americani au lansat si un studiu pilot, pentru a verifica cat de bine functioneaza senzorul, alaturi de aplicatia My BP Lab. Utilizatorii care vor sa ia parte la acest studiu pot descarca aplicatia din Google Store. Apoi, timp de cateva saptamani, ei isi vor monitoriza zilnic tensiunea arteriala si nivelul de stres la care sunt supusi.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: eHealthRomania.com