BizNews 6.03.2018


1. Ministerul Sanatatii solicita ajutor european pentru asigurarera cantitatii de imunoglobulina necesara in Romania

Ministerul Sanatatii a luat decizia de a declansa Mecanismul European de protectie civila pentru asigurarea cantitatii de imunoglobulina necesara pentru tratamentul populatiei, informeaza un comunicat de presa al institutiei. Decizia a fost aprobata de premierul Romaniei.
„Am epuizat toate variantele de rezolvare pe termen scurt a lipsei de imunoglobulina in spitale, asa ca am decis sa declansam Mecanismul European de protectie civila, instrument creat pentru a rezolva astfel de situatii”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro


2. Structura celui mai mare spital de urgenta din Bucuresti, a carui constructie va incepe in 2019, a fost prezentata azi

Cel mai modern spital de urgenta din Capitala, a carui constructie urmeaza sa inceapa in 2019, va avea 1015 paturi si linii de garda pentru toate specializarile medicale, informeaza un comunicat de presa sosit pe adresa redactiei SanatateaTV.ro. Structura Spitalului de Urgenta „Sfantul Vasile cel Mare” a fost prezentata astazi intr-o conferinta de presa sustinuta de ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, si primarul sectorului 1, Dan Tudorache.
Noua unitate medicala va fi construita pe un teren de peste 7 hectare, situat pe Soseaua Bucuresti-Targoviste nr. 10. Investitia va fi suportata integral din fondurile Primariei Sectorului 1 si este estimata a fi de aproximativ 300 milioane de euro.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro


3. Descoperire vitala privind dezvoltarea cancerului: „Ne putem imagina terapii”

Un studiu recent al cercetatorilor de la Washington University School of Medicine din St. Louis a demonstrat ca atunci cand tesutul raspunde la anumite tipuri de afectiuni, celulele mature par sa intinereasca si sa inceapa sa se divida rapid, creand scenarii care pot duce la aparitia cancerului.
Celulele mai batrane pot fi periculoase pentru ca pot reveni la comportamentul de celula stem, avand potentialul de mutatii genetice cauzatoare de cancer pe care l-au adunat pe durata vietii lor, scrie Futurity.
Totusi, pentru ca celulele mature din stomac, pancreas, ficat si rinichi activeaza aceleasi gene si trec prin acelasi proces atunci cand incep sa se divida din nou, descoperirile pot insemna ca initierea cancerului este mult mai similara in diferite organe decat se credea anterior.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro


4. Descoperire uriasa despre diabet: exista cinci tipuri diferite, nu doar doua

Clasificarea actuala a formelor de diabet, care include numai doua tipuri, este gresita. Aceasta este concluzia unui amplu studiu realizat de cercetatorii din Suedia si Finlanda.
Astfel, potrivit noului studiu, nu mai vorbim de diabet de tip 1 si de tip 2, ci de cinci tipuri/grupuri diferite: tip 1, tip 2, tip 3, tip 4 si tip 5. Fiecare dintre aceste subtipuri ale afectiunii poate duce la complicatii specifice si de aceea este nevoie de un tratament diferit.
Spre exemplu, bolnavii care sufera de diabet tip 3 sunt cei mai rezistenti la insulina si au un risc mai mare sa dezvolte nefropatie diabetica, fata de pacientii inclusi in grupurile 4 si 5. Iar cei care sufera de diabet tip 2 sunt mai predispusi la retinopatie diabetica, o complicatie a bolii care duce la pierderea vederii.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: eHealthRomania.com