BizNews 7.02.2018


1. CNAS: Peste 130 de mii de pacienti vor beneficia anul acesta de Programul National de Oncologie

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate estimeaza ca, anul acesta, peste 130 de mii de bolnavi de cancer vor beneficia de Programul National de Oncologie, finantarea diagnosticarii si tratamentelor fiind de circa 1,5 miliarde lei.
„CNAS, alaturi de Ministerul Sanatatii, se afla in prima linie a luptei impotriva cancerelor, atat prin Programul National de Oncologie, cat si prin asigurarea de tratamente de ultima ora, disponibile ca urmare a contractelor cost-volum semnate cu detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a acestor medicamente” – a declarat Razvan Vulcanescu, in cadrul manifestarilor dedicate Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Cancerului.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro


2. O mie de doze de imunoglobulina pentru tratarea imunodeficientelor primare au sosit in tara

Au sosit in tara o mie de doze de imunoglobulina pentru tratamentul imunodeficientelor primare, anunta Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat de presa.
Medicamentele urmeaza sa fie distribuite spitalelor, urmand ca, in cursul acestei saptamani, sa fie primite alte 600 de flacoane dintr-un alt produs farmaceutic folosit pentru tratarea imunodeficientelor primare.
De asemenea, potrivit Ministerului, tot in aceasta saptamana urmeaza sa fie achizitionate 2200 de flacoane pentru tratarea imunodeficientelor secundare.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro


3. Firea: Vom lua masuri urgente pentru ca Spitalul de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala sa fie mutat intr-un nou sediu, echipat si dotat la standarde europene

Gabriela Firea a facut, marti, o vizita inopinata la Spitalul Clinic de Chirurgie oro-maxilo-faciala „Dan Theodorescu”, situat pe Calea Plevnei din Capitala, dupa ce a primit informatii potrivit carora ar exista un conflict intre managerul spitalului si cadrele didactice si medicale.
„Vorbim despre un spital care functioneaza de 70 de ani, unde sunt scoliti anual peste 2.000 de studenti si 1.000 de rezidenti din tara si din strainatate. Avem datoria atat profesionala, cat si morala sa ne implicam astfel incat in acest spital actul medical sa fie asigurat la cele mai inalte standarde, cu atat mai mult cu cat aici sunt tratati zilnic sute de pacienti dintre care foarte multi copii, care nu isi permit sa acceseze servicii stomatologice private. […]”, a declarat primarul general al Capitalei.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro


4. Consumul de ceai fierbinte poate contribui la riscul aparitiei cancerului esofagian la anumite persoane

Consumul regulat de ceai fierbinte este asociat cu riscul aparitiei cancerului esofagian in cazul persoanelor care fumeza si beau alcool in mod obisnuit, arata un studiu realizat de o echipa de cercetatori chinezi.
Potrivit Fondului International pentru studierea Cancerului, la nivel mondial, cancerul esofagian este al 8-lea cel mai des intalnit tip de cancer.
La realizarea studiului au participat 456.155 de chinezi, cu varste cuprinse intre 30 si 79 de ani, care nu sufereau de cancer, fumau si consumau alcool. Subiectii au fost monitorizati timp de aproximativ 9 ani, iar in aceasta perioada, 1731 dintre ei au fost diagnosticati cu cancer esofagian.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro


5. Viitorul in medicina: scanare ADN si diagnosticarea bolilor in timp real

Cercetatorii au inventat un dispozitiv portabil care poate fi folosit pentru scanare ADN, ajutand astfel si la diagnosticarea unor boli.
Noul aparat pentru scanare ADN are dimensiunea unui telefon mobil si este primul dispozitiv portabil care poate oferi secventierea completa a genomului uman. Un scanner de acest fel, care seamana foarte bine cu celebrul tricorder din serialul SF „Star Trek”, ar putea deveni curand o prezenta obisnuita in cabinetele medicilor de familie.
Pe viitor, doctorii vor putea folosi un dispozitiv de scanare ADN pentru a detecta in timp real bolile de care sufera pacientul.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: eHealthRomania.com


6. Stethee – stetoscop digital care ar putea revolutiona telemedicina

M3DICINE, o firma din Australia, a dezvoltat stetoscopul electronic complet digital, numit Stethee. Dispozitivul poate fi utilizat ca un stetoscop traditional pentru auscultatii, dar semnalele pot fi amplificate, filtrate si inregistrate, si permite analiza sunetelor cu ajutorul unei aplicatii pentru smartphone. Compania mentioneaza ca echipa a lucrat in colaborare cu experti de la MIT, Mayo Clinic, Texas A&M University etc.
Acest stetoscop digital a fost dezvoltat cu scopul este de a ajuta pacientii sa inteleaga mai bine boala si sa o gestioneze mai eficient.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: eHealthRomania.com