BizNews 07.07.2014

1) Schimbarile la Legea educatiei, apreciate de Consiliul National al Rectorilor
Consiliul National al Rectorilor din Romania apreciaza „pozitiv” aspectele incluse in OUG nr.49/2014 de modificare a Legii educatiei, in mod deosebit cu privire la facilitarea posibilitatilor de dezvoltare a activitatii universitatilor romanesti, de „intarire” a autonomiei universitare, de „flexibilizare” a deciziilor, precum si de „consolidare” a statutului institutional al universitatilor romanesti, scie Agerpres.
„Dorim in acest context, cu titlu de exemplu, sa apreciem prevederea conform careia cifra de scolarizare a universitatilor poate fi marita pentru studentii straini, intr-o limita bine definita. Masura ofera deschidere universitatilor romanesti si poate reprezenta un fundament solid pentru dezvoltarea dimensiunii internationale a sistemului universitar romanesc.Definirea clara a mobilitatilor academice interne si internationale, ca fiind un drept al studentilor si doctoranzilor, institutionalizarea functionala a centrelor de orientare si consiliere in cariera, precum si alte prevederi ale OUG 49/2014, constituie solutionarea unor probleme cu care se confrunta de o buna perioada de timp universitatile romanesti, venind astfel in intampinarea nevoilor studentilor”, sustine CNR intr-un comunicat de presa.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Dr. Cristian Nitescu: Implantul mamar poate fi o necesitate in anumite cazuri si nu un capriciu
Interventiile chirurgicale de marire a sanilor trebuie sa aiba la baza o motivatie personala, o dorinta proprie si sa nu fie realizate dintr-un capriciu sau curiozitate, sustine dr. Cristian Nitescu, medic primar chirurgie estetica.
„Implanturile mamare sunt recomandate atat in scop estetic, atunci cand vorbim de sani inexistenti, de „bust plat”, cat si in scop reconstructiv, in urma unei mastectomii. De asemenea, pot fi necesare dupa nastere, in combinatie cu interventii de ridicare a sanilor sau pentru corectarea unor malformatii congenitale. Sunt insa persoane care, desi au sani de dimensiuni medii, doresc un plus de volum. Astfel, fiecare chirurg plastician ar trebui sa discute cu pacienta sa si sa stabileasca exact care este motivatia ei de a solicita aceasta interventie, precum si de a o sfatui ce dimensiuni sunt potrivite pentru un rezultat estetic, echilibrat si care sa nu fie vulgar”, a declarat dr. Cristian Nitescu.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

3) Ministrul Sanatatii a semnat Ordinul prin care pacientii cu forme rare ale unor boli beneficiaza de tratament cu molecule noi
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a semnat Ordinul prin care pacientii care sufera de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia si boli neurologice degenerative vor beneficia de tratament cu molecule noi, potrivit unui comunicat de presa.
Documentul, publicat in Monitorul Oficial in data de 1 iulie 2014, aproba protocoalele terapeutice a celor 17 molecule fara echivalent terapeutic care au fost introduse pe lista de medicamente compensate si gratuite in luna mai a acestui an.
„Asa cum am promis, am finalizat cadrul legislativ necesar pentru actualizarea, in premiera, a listei de medicamente compensate si gratuite dupa sapte ani. Astfel, pacientii vor putea beneficia de tratament inovativ cu 17 molecule noi orfane, din care 9 sunt pentru tratamentul afectiunilor oncologice”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

4) Masuri pentru prevenirea hepatitei A. Sfaturile specialistilor
Cele mai sigure masuri pentru prevenirea hepatitei A sunt respectarea normelor elementare de igiena personala si alimentara – spalarea mainilor cu apa si sapun, a legumelor si a fructelor, evitarea consumului de apa din surse neautorizate – si vaccinarea, spune prof. dr. Adrian Streinu Cercel.
Recomandarile specialistului vin in contextul informatiilor publicate de specialistii bulgari in hepatologie, potrivit carora, in urma inundatiilor provocate de ploile puternice ce au afectat Portul Varna si unele statiuni bulgaresti la Marea Neagra, exista riscul ridicat ca apa marii sa fie infectata cu virusul hepatic A.
„Virusul hepatitic A se distruge in apa cu salinitate ridicata. Dar virusul nu pluteste singur, pentru ca daca ar fi singur s-ar distruge. El este inchistat in dejectii umane, de aceea distrugerea este mai dificila”, a explicat prof. dr. Streinu Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals” din Capitala.
Principala masura pentru prevenirea imbolnaviri este sa nu fie inghitita apa contaminata. De asemenea, pentru evitarea riscurilor infectarii, turistii se pot vaccina. In plus, trebuie consumata apa din surse sigure, iar mainile sa fie spalate cu apa si sapun. „Si legumele si fructele vor fi spalate inainte de a fi consumate. Sigur ca este important si ca sursa de apa sa nu fie contaminata”, a adaugat Streinu Cercel.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

5) Studiu: Cercetatorii au descoperit in premiera modul in care ciupercile magice modifica creierul
Substantele psihedelice din ciupercile magice produc o activitate cerebrala asemanatoare cu aceea din timpul viselor, au descoperit oamenii de stiinta, care au studiat creierul uman in timpul „calatoriilor” mentale induse de acestea.
Intr-un studiu publicat in revista Human Brain Mapping, cercetatorii au examinat efectele psilocibinei – ingredientul psihedelic din ciupercile magice – asupra creierului, folosind informatiile obtinute in urma tomografierii creierului voluntarilor care au fost injectati in prealabil cu acest drog.
„O metoda buna de a intelege cum functioneaza creierul este sa perturbi sistemul intr-un mod nou si accentuat. Drogurile psihedelice fac exact acest lucru, devenind astfel instrumente puternice pentru a cerceta ce anume se intampla in creier in momente de alterare profunda a constiintei”, a spus Enzo Tagliazucchi, care a coordonat studiul de la Universitatea Goethe din Germania.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

6) Germania, un model vechi de jumatate de secol in Neuroreabilitare
Germania are un sistem de neuroreabilitare pe faze, in continua dezvoltare, vechi de aproape 50 de ani. Astfel, orice pacient care a suferit un AVC sau are tumori cerebrale intra intr-un program bine pus la punct, pentru care statul plateste aproape doua sute de miliarde de euro.
„Dupa un accident cerebral vascular sau leziuni ale creierului, pacientii primesc tratamentul necesar neuroreabilitarii, macar pe o perioada de minimum sase saptamani”, a explicat prof. Volker Homberg, presedintele Federatiei Mondiale pentru Neuroreabilitare.
„Germania are ceea ce se cheama „tratare pe faze”, in functie de cat de grava este leziunea creierului. In faza A, leziunea este severa. Acest pacient are nevoie de operatie si de ingrijiri complexe. Dupa aceea, faza B combina tratamentul intens din sectiile de ATI cu tratament suplimentar de neuroreabilitare. Deci se produce o combinare a tratamentelor de neuroreabilitare. Apoi, urmeaza faza C, in care pacientul nu mai este in stare critica din punct de vedere medical, insa are o nevoie mare de ingrijire de specialitate, in sensul in care nu a ajuns inca la stadiul de independenta in actiuni. Pacientul din faza D este mai mult sau mai putin autonom, insa are anumite probleme neurologice: poate de vorbire, poate probleme cognitive sau probleme de atentie si concentrare. In cele din urma, mai exista si faza E, pentru anumiti pacienti, pentru un tratament de durata. Sistemul este organizat in asa fel incat sa treci de la o faza, la alta, iar pacientul se bucura de anumite drepturi”, a mai spus profesorul.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro