BizNews 09.07.2014

1) Admitere UMF 2014: Intocmirea dosarului, datele inscrierilor si ale examenelor, locuri disponibile
Universitatile de Medicina si Farmacie din tara organizeaza in aceasta luna examenul de admitere la facultate. Centrele universitare Bucuresti, Timisoara, Iasi, Targu Mures, Cluj-Napoca asteapta absolventii de liceu sa se inscrie la examenul de admitere care va avea loc intre 22-25 iulie. Cumulat, cele cinci universitati scot la concurs aproape 6.300 de locuri.
Ce trebuie sa curpinda dosarul de inscriere
Candidatii trebuie sa-si intocmeasca un dosar ce va contine urmatoarele:
– o cerere de inscriere,
– diploma de bacalaureat,
– diploma echivalenta cu cea de bacalaureat – recunoscuta de M.E.N.(in cazul absolventilor de liceu care au sustinut examenul de bacalaureat in afara Romaniei),
– adeverinta din care sa rezulte calitatea de student (pentru studentii care urmeaza o a doua specializare),
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

2) Studiu: Mecanismul de raspandire a cancerului in organism, descoperit de cercetatori
Mecanismul de raspandire a cancerului in organism a fost descoperit recent in cadrul unui studiu coordonat de cercetatorii de la Kings College London, care spera sa obtina in curand o serie de noi tratamente de stopare a evolutiei acestei boli, conform Mediafax.
Cercetatorii din Marea Britanie au analizat felul in care celulele canceroase sunt capabile sa „migreze” de la un organ la altul. Studiul oamenilor de stiinta britanici ar putea transforma radical felul in care cancerul este tratat, intrucat a oferit o serie de indicii despre felul in care poate fi blocata „migratia” celulelor din organism.
In acest fel, cancerul agresiv, care se raspandeste cu rapiditate in corpul bolnavului, pornind de la o tumoare primara, ar putea fi, in viitor, oprit si izolat imediat dupa ce este depistat.
Cele mai multe dintre decesele cauzate de cancer nu sunt provocate de aceste tumori initiale, ci de tumorile secundare aflate in organe vitale, precum plamani si creier, si care sunt create atunci cand celulele canceroase invadeaza alte zone din corp.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Cum ar putea oamenii sa iasa din coma
Un buton declansator de „pornire – oprire”, care poate activa sau dezactiva starea de constienta a oamenilor, a fost descoperit in creier de o echipa de cercetatori din Statele Unite, care spera astfel sa ajute pacientii in stare vegetativa sa isi revina din coma.
Medicul Mohamad Koubeissi si echipa sa de cercetatori de la Universitatea George Washington au studiat o pacienta cu epilepsie si au descoperit ca impulsurile electrice aplicate intr-o anume regiune a creierului au facut pacienta „sa adoarma” in mai multe randuri, potrivitdailymail.co.uk.
Intreruperea stimularii creierului a scos ulterior pacienta din starea vegetativa, fara ca aceasta sa isi mai aminteasca nimic din ceea ce tocmai se intamplase.
Descoperirea acestui buton declansator, dupa cum se precizeaza in studiul publicat in revista New Scientist, s-ar putea dovedi extrem de utila in anumite domenii ale medicinei, care studiaza creierul si ce anume se intampla la nivel cerebral in timpul intrarii in coma.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

4) Studiu: Un test sangvin ar putea sa prezica maladia Alzheimer
Cercetatorii britanici au identificat un set de 10 proteine prezente in sange care prezic declansarea maladiei Alzheimer si spera sa obtina astfel in viitorul apropiat un nou test sangvin capabil sa anticipeze aceasta boala cerebrala incurabila, informeaza Reuters.
Un astfel de test ar putea fi folosit initial pentru selectarea pacientilor pentru teste clinice cu tratamente experimentale ce vor fi create cu scopul de a opri progresia maladiei Alzheimer. Ele ar putea deveni intr-o buna zi o procedura standard in clinicile medicale.
„Maladia Alzheimer incepe sa afecteze creierul cu multi ani inainte ca pacientii sa fie diagnosticati si multe dintre medicamentele noastre nu dau rezultate, pentru ca, atunci cand pacientii primesc aceste doze, creierul a fost deja afectat prea sever”, a declarat profesorul Simon Lovestone, coordonatorul acestui studiu realizat de King’s College London.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

5) Statele Unite accelereaza lansarea pe piata a unei imunoterapii impotriva leucemiei
Autoritatile americane au decis, luni, sa accelereze procedura de aprobare a lansarii pe piata a unui nou tratament experimental, considerat promitator, dupa ce 89% dintre pacientii afectati de leucemie care l-au testat au inceput sa se vindece.
Aceasta imunoterapie personalizata, cunoscuta sub denumirea de CTL019, a fost dezvoltata de Universitatea din Pennsylvania si a fost considerata „inovatoare” de Agentia federala a alimentelor si medicamentelor (FDA) din SUA.
Acest lucru inseamna ca terapia va beneficia de o procedura accelerata de examinare din partea FDA, precum si de o atentie speciala, in vederea lansarii sale pe piata.
Este vorba despre prima imunoterapie impotriva cancerului care beneficiaza de aceasta procedura de accelerare majora.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

6) Studiu: Chikungunya, o „amenintare sanitara de anvergura” pentru continentul american
Virusul ce provoaca Chikungunya constituie o „amenintare sanitara de anvergura” pentru zonele tropicale si subtropicale ale continentului american, in timp ce o epidemie este in curs in Antile, subliniaza marti Institutul de supraveghere sanitara (INVS) francez.
„Adunari ale populatiei, precum cele prilejuite de Cupa Mondiala de fotbal din iunie 2014 din Brazilia, constituie situatii favorabile pentru raspandirea virusului si necesita masuri de preventie specifice”,avertizeaza acest organism sanitar public intr-un articol publicat in Buletinul epidemiologic saptamanal (BEH).
Acest virus, transmis de tantari, provoaca febra puternica si dureri articulare.
Boala, impotriva careia nu exista un tratament specific si nici un vaccin, poate fi fatala pentru persoanele slabite.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro