BizNews 26.05.2014

1) UMF „Carol Davila” a demarat un proiect de cercetare doctorala si postdoctorala
Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti a demarat proiectul intitulat „Cercetarea doctorala si postdoctorala prioritate a invatamantului superior romanesc (Doc-Postdoc)”, proiect cofinantat din fonduri europene, pe o durata de un an si jumatate.
Proiectul va fi implementat in parteneriat cu Universitatea Politehnica din Bucuresti si cu Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures.
Obiectivul general al proiectului este reprezentat de cresterea si imbunatatirea participarii la programele doctorale si postdoctorale in domeniile stiintelor fundamentale din sanatate: medicina experimentala, specialitati medicale si de laborator, farmacie, medicina dentara, stomatologie, kinetoterapie/fiziokinetoterapie, biotehnologii, materiale, produse si procese inovative, cercetare socio-economica si umanista, incurajand domenii interdisciplinare si programele de cercetare in cotutela.
Grupul tinta al proiectului este reprezentat de 110 doctoranzi si 40 cercetatori postdoctorali, din cele trei centre universitare. Astfel, UMF „Carol Davila” va acorda burse unui numar de 85 de doctoranzi si 30 de cercetatori postdoctorali; UMF Targu Mures are inclusi 5 doctoranzi in proiect, iar Universitatea Politehnica din Bucuresti va inscrie 20 de doctoranzi si 10 cercetatori postdoctorali.
Sursa: PaginaMedicala.ro. Vizualizati continuarea articolului aici.

2) Rezolutie pentru combaterea hepatitelor virale adoptate la Adunarea Mondiala a Sanatatii
Adunarea Mondiala a Sanatatii a adoptat o rezolutie pentru imbunatatirea preventiei, diagnosticului si tratamentului hepatitelor virale si propunerile pentru imbunatatirea eforturilor globale de coordonare pentru combaterea bolilor cronice netransmisibile precum diabetul, cancerul, boala cardiaca sau accidentul vascular cerebral.
Hepatita virala este responsabila pentru 1,4 milioane de decese anual, iar 500 de milioane de oameni traiesc in acest moment cu aceasta afectiune. Din cele 5 tipuri de hepatita, tipurile B si C produc boala cronica la sute de milioane de oameni si sunt laolalta principalele cauze de ciroza si cancer hepatic. Rezolutia adoptata mai subliniaza importanta extinderii programelor de vaccinareimpotriva hepatitelor A si B si consolidarii masurilor de control al infectiilor in unitatile sanitare, de exemplu, strategii de imbunatatire a sigurantei injectiilor.
Sursa: Sanatateatv.ro. Vizualizati continuarea articolului aici.

3) Slabirea, benefica pentru inima indiferent de varsta
Slabirea indiferent de varsta in perioada adulta poate aduce beneficiicardiovasculare pe termen lung, potrivit unui studiu publicat zilele trecute in revista stiintifica Lancet Diabetes& Endocrinology.
Rezultatele provin dintr-un studiu care a cercetat impactul tiparelor de schimbare a greutatii de pe toata durata vietii asupra factorilor de risc cardiovasculari la un grup de barbati si femei din Marea Britanie, urmariti inca de la nastere, in martie 1946. Conform datelor, cu cat expunerea la grasimea corporala in exces (adipozitate) este mai indelungata, cu atat sunt mai mari problemele cardiovasculare – precum ingrosarea peretilor carotidei, cresterea tensiunii arteriale sistolice si cresterea riscului de diabet – dupa avansarea in varsta.
Pentru prima oara, studiul indica faptul ca adultii care scad cu o categorie de IMC (indice de masa corporala) – de la obezitate la suprapondere sau de la suprapondere la normopondere – la orice varsta in perioada adulta, chiar daca iau din nou in greutate, pot reduce aceste manifestari cardiovasculare.
Sursa: Sanatateatv.ro. Vizualizati continuarea articolului aici.

4) Tarile avansate pierd anual mii de miliarde de dolari din cauza bolilor si deceselor provocate de poluare
Poluarea aerului costa economiile avansate, alaturi de China si India, aproximativ 3.500 de miliarde de dolari anual in decese premature si boli, iar costurile vor creste in lipsa actiunilor guvernamentale de limitare a emisiilor autovehiculelor, potrivit unui nou raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD)dat publicitatii zilele trecute.
In tarile OECD, jumatate din costuri sunt generate de transportul rutier, vehiculele diesel producand emisiile cele mai nocive. Gazele de esapament devin o amenintare tot mai mare in orasele cu expansiune rapida din China si India, crestere a constanta a numarului de masini si camioane subminand eforturile de reducere a emisiilor vehiculelor.
Sursa: Sanatateatv.ro. Vizualizati continuarea articolului aici.

5) Cercetatorii au descoperit o proteina care ar putea fi utilizata intr-un vaccin contra malariei
Oamenii de stiinta au descoperit o proteina care declanseaza sinteza anticorpilor ce impiedica inmultirea parazitilor vinovati de aparitia malariei, potrivit unui studiu publicat joi in revista americana Science.
Aceasta reactie imunitara ar putea permite dezvoltarea unui vaccin capabil sa protejeze organismul contra celor mai acute forme ale acestei maladii, care cauzeaza peste 600.000 de decese pe an, mai ales in randul tinerilor din Africa subsahariana.
Aceasta proteina (sau antigen), denumita „PfSEA-1”, a fost asociata cu o reducere a numarului de paraziti la numerosi copii si adulti in regiunile Africii in care malaria este endemica.
Soarecii expusi la aceasta proteina intr-un vaccin experimental au inregistrat si o scadere a concentratiei de paraziti din sange.
Sursa: Mediafax.ro. Vizualizati continuarea articolului aici.