BizNews 27.05.2014

1) Persoanele sanatoase, consultate privind riscul de cancer si boli cardiovasculare si mintale – proiect
Medicii de familie vor consulta si persoanele sanatoase, pentru a evalua riscul de cancer si boli cardiovasculare si metabolice, precum si sanatatea mintala si cea a reproducerii, potrivit unui proiectprivind Normele metodologice pentru aprobarea pachetelor de servicii si a contractului-cadru.
Proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare in 2014 a Hotararii de Guvern nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014 – 2015 a fost emis de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si ar urma sa intre in vigoare la 1 iunie 2014.
In acest document, un capitol aparte este dedicat serviciilor preventive pentru adultii asimptomatici.
Sursa: Mediafax.ro. Vizualizati continuarea articolului aici.

2) Sindromul Down ar putea fi depistat prenatal, prin metoda Fetal Medicine Foundation
In Romania, este disponibila o testare acceptata la nivel international de autoritatile in domeniu, pentru depistarea prenatala a Sindromului Down: metoda Fetal Medicine Foundation (FMF).
In cadrul FMF, activeaza practicieni romani certificati si auditati anual pentru ecografie impreuna cu analizele de laborator care necesita aparatura specifica si dozari dupa metode adaptate diagnosticului prenatal: Brahms Kryptor, Delphia Express, Perkin etc.
„Metoda Prisca nu evalueaza corect riscul de sindrom Down, iar masuratorile ecografice efectuate sub standardele stabilite de FMF scad calitatea depistajului. In cazul in care pacienta se prezinta la medic dupa acest termen se poate recomanda triplu test, care de asemenea trebuie sa fie acreditat si ale carei performante in depistaj sunt de 50- 60 %.” , spune dr Anca Simonescu, cadru didactic al UMF Carol Davila Bucuresti, autor impreuna cu dr . Agripina Lungeanu al tratatului “Citogenetica obstetricala in epoca post genomica – diagnosticul pre- si postnatal al anomaliilor cromozomiale”.
Sursa: PaginaMedicala.ro. Vizualizati continuarea articolului aici.

3) Distributia tipurilor de cancer, posibil influentata de nivelul de saracie sau bogatie al unei zone
Un nou studiu a ajuns la concluzia ca anumite tipuri de cancer se concentreaza in zonele sarace, in timp ce altele apar mai des in regiunile bogate. In plus, zonele maisarace au avut o incidenta mai mica a cancerului si mortalitate crescuta, comparativ cu zonele mai putin sarace. Studiul, publicat online in revista stiintifica CANCER, a Societatii Americane de Cancer, demonstreaza importanta includerii datelor despre statusul socioeconomic in eforturile de supraveghere a cancerului.
La nivel general, statusul socioeconomic nu este asociat riscului de cancer, care ii afecteaza atat pe bogati, cat si pe saraci. Cu toate acestea, pare sa influenteze tipurile de cancer pe care o persoana le-ar putea dezvolta. Pentru a verifica acest lucru, dr. Francis Boscoe si colegii sai de la Registrul de Cancer al Statului New York au comparat persoanele care traiesc in zonele cele mai sarace cu persoanele din zonele cele mai putin sarace. Investigatorii au distribuit aproape 3 milioane de tumori diagnosticate in perioada 2005-2009 din 16 state americane si regiunea Los Angeles (reprezentand in total 42% din populatia SUA) intr-una din 4 grupe bazate pe rata de saracie a zonei corespunzatoare la momentul diagnosticarii.
Sursa: Sanatateatv.ro. Vizualizati continuarea articolului aici.

4) Studiu: Un tratament contra sclerozei multiple ar putea ajuta la stergerea amintirilor traumatizante
Fingolimodul, un medicament folosit impotriva sclerozei in placi multiple, ar putea ajuta la stergerea amintirilor traumatizante sau dureroase, au descoperit cercetatorii americani.
In urma unor experimente efectuate pe soareci, cercetatorii au descoperit ca acei cobai care au fost tratati cu fingolimod au uitat complet experientele care le provocasera durere fizica, informeazadailymail.co.uk.
Studiul, efectuat la Virginia Commonwealth University, deschide drumul crearii unui medicament ce ar putea elimina amintirea unor evenimente traumatizante petrecute cu ani inainte, ajutandu-i astfel pe pacienti sa depaseasca fobii, tulburari alimentare si chiar aventuri de o noapte.
Fingolimodul, disponibil pe piata cu denumirea Gilenya, este un imunosupresor care trateaza formele in remisie ale sclerozei multiple.
Sursa: Mediafax.ro. Vizualizati continuarea articolului aici.