BizNews 30.06.2014

1) UMF Cluj: 259 de candidati au participat la sesiunea speciala de rezidentiat
Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) ‘Iuliu Hatieganu’ din Cluj a organizat, duminica, o sesiune speciala de rezidentiat la care au participat 259 de candidati, cu mult mai putini decat locurile disponibile. Pentru acest examen, Ministerul Sanatatii a scos la concurs 432 de locuri, confomr Agerpres.
Potrivit rectorului UMF Cluj-Napoca, Alexandru Irimie,examenul a constat intr-un test grila cu 200 de intrebari, care au avut diferite grade de dificultate.’UMF Cluj-Napoca a organizat, duminica, o sesiune extraordinara nationala de rezidentiat ca urmare a locurilor ramase in urma sesiunii din toamna anului trecut. Au fost 266 de candidati inscrisi, 7 au absentat, deci 259 au sustinut examenul, desi noi ne asteptam la mai multi candidati. A fost un test grila cu 200 de intrebari de greutate medie spre mare, subiectele fiind intocmite de o comisie de specialisti. Concursul s-a desfasurat fara incidente’, a precizat rectorul Irimie.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Acord de colaborare romano-chinez in domeniul sanitar, semnat la Bucuresti
Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, si Ma Xiaowei, viceministrul chinez al Sanatatii, au semnat in weekend primul acord de cooperare in domeniul Sanatatii si al Stiintelor Medicale intre Ministerul Sanatatii din Romania si Comisia Nationala de Sanatate si Planificare Familiala din Republica Populara Chineza, conform unui comunicat al MS.
Evenimentul a avut loc la Academia Institutului National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals. La eveniment a participat managerul unitatii sanitare, prof. dr. Adrian Streinu- Cercel.
Conform documentului, partile vor intari si dezvolta cooperarea reciproca pentru asistenta medicala primara, prevenirea si controlul bolilor transmisibile, medicina traditionala, stiinte medicale si invatamant medical, sanatatea mamei si copilului.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Medic: Incalzirea globala a dus la revenirea unor boli disparute de 40 de ani
Incalzirea globala a facut ca boli disparute de peste 30 – 40 de ani sa revina in Europa, iar boli intalnite numai la tropice sa apara si in bazinul mediteranean, a spus Victor Olsavszky, reprezentant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), vineri, la Bucuresti.
„In regiunea europeana avem trei categorii de vectori care transmit anumite boli, multe din import, odata datorate tantarilor: febra Dengue, Chikungunya, malaria si febra West Nile. Apoi sunt boli datorate mustelor flebotome, celebri tauni, leishmanioza din import, si capuselor- boala Lyme, encefalita de capuse, febra hemoragica. Impactul este unul important pentru ca observam o crestere a acestor cazuri in ultimii ani, iar aceasta se datoreaza incalzirii globale, schimbarilor climatice. Cu alte cuvinte regasim o serie de vectori cu care nu ne-am intalnit in ultimii ani. In Romania au aparut tantari care nu existau. In Italia, Chikungunya a fost descoperita dupa ce disparuse de mai bine de 30 – 40 de ani. A reaparut acesta boala. Acesta a fost un prim semnal ca acesti vectori migreaza datorita schimbarilor climatice, incalzirii globale. Ceea ce intalneam numai la tropice incepem sa intalnim si in bazinul mediteranean si ceva mai sus spre paralela 45”, a explicat reprezentantul OMS.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

4) Studiu: Un implant revolutionar pe baza de magneti, eficient impotriva surditatii
Un implant revolutionar pe baza de magneti a reusit sa redea auzul unui tanar actor care a devenit surd la varsta de 17 ani, oferind astfel o raza de speranta miilor de pacienti care nu pot sa beneficieze de pe urma aparatelor auditive traditionale.
Actorul de teatru si televiziune Billy Coughlin, in varsta de 22 de ani, este primul pacient care a suportat aceasta interventie chirurgicala revolutionara la Heartlands Hospital din orasul britanic Birmingham in luna martie, informeaza dailymail.co.uk.
„Acum pot sa aud chiar si cele mai fine zgomote, precum cele facute de pasii unei persoane”, a declarat pacientul.
Noul dispozitiv este un aparat auditiv BAHA Attract ancorat pe os, care inlocuieste o versiune mai veche a dispozitivelor auditive din aceeasi gama.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro